Dah lama aku tak makan ayam masak
lengkuas… Entah kenapa tiba-tiba terasa nak makan.. nak kata favorite aku tak
jugak coz klu kat kampung aku bukannya makan sangat pun.. Mungkin sebab agak lama
duduk kat perantauan membuatkan aku merindukan masakan bugis ini.. So 4 Oktober 2011 lepas, aku cuba
la jugak buat sikit-sikit.. dah kebetulan suami aku nak datang, aku masak
special sikit dari biasa…
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
1/2 kg Santan kelapa
1/2 biji kelapa (buat kerisik)
Serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk dihiris:
250 gram lengkuas
5 batang serai
Bahan-bahan untuk dikisar:
2 inci halia
6 ulas bawang merah
1 labu bawang putih
Cara untuk memasak
1) Panaskan santan kelapa pekat hingga naik minyak
dalam api yang perlahan
2) Masukkan serbuk kunyit dan bahan yang dihiris
lalu gaulkan sebati hingga naik wangi dan berminyak.
3) Masukkan ayam yang telah dipotong dan gaulkannya
sehingga separa kering
4) Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan
gaulkannya sehingga ayam masak & sedikit kering
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.